Cyprus Advertisers Association

EC Consumer Conditions Scorecard - Τα στοιχεία για την Κύπρο

Απριλίου 28, 2023

 

Το Consumer Conditions Scorecard - 2023 edition της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί μια έκθεση που καταγράφει τα αποτελέσματα μιας έρευνας κοινής γνώμης σχετικά με το καταναλωτικό περιβάλλον στην ΕΕ. Τα βασικά συμπεράσματα καταγράφονται στη σελ. 7.

Στη σελ. 19 καταγράφονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές όταν αγοράζουν online. Η καταγραφή είναι σημαντική τόσο σε επίπεδο ποσοστών, όσο και ως ένδειξη του τι θεωρείται προβληματικό από την ΕΕ (personally targeted online advertising, hidden advertising in search results, consumer reviews that do not appear genuine, online discounts that seem too large to be genuine, social media influencers who appear to have been paid to promote certain product but do not say this clearly, unclear explanation of use of personal data κλπ.)


Στη σελ. 20 καταγράφονται οι ανησυχίες των καταναλωτών για την online στοχευμένη διαφήμιση. Κι εδώ η καταγραφή έχει σημασία τόσο σε επίπεδο ποσοστών, όσο και ως ένδειξη του τι θεωρείται προβληματικό από την ΕΕ, με τέσσερα σημεία να αφορούν τα προσωπικά δεδομένα (use and sharing of personal data, collection of online data, installation of cookies, cannot "opt-out"/refuse.)

Η επίλυση διαφορών με εναλλακτικούς τρόπους (alternative dispute resolution) θεωρείται πιο efficient σε σχέση με την προσφυγή στα δικαστήρια και αυτό ισχύει και για την Κύπρο (σελ. 24).

Ειδικά για την Κύπρο, καταγράφονται τα εξής:

  • Σύμφωνα με στοιχεία του Δεκ 2022, οι εμπορικές πτήσεις ήταν σε επίπεδα ελάχιστα πάνω από τα επίπεδα του 2019 σε τρεις χώρες, συμπ. της Κύπρου (σελ. 14).

  • Σχεδόν 50% των Κυπρίων καταναλωτών απάντησαν ότι έχουν ξοδέψει από τις οικονομίες τους, τους τελευταίους 6 μήνες για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος ζωής, το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ, μετά την Ελλάδα και τη Μάλτα (σελ. 9).

  • Αντίστοιχα, είμαστε η τρίτη χώρα (μετά από Ελλάδα και Ιταλία) σε επίπεδο ανησυχίας για την πληρωμή λογαριασμών τους επόμενους 6 μήνες (σελ. 10).

  • Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος προϊόντων και υπηρεσιών δεν φαίνεται να συγκινεί τους καταναλωτές αρκετά ώστε να επηρεάζει τις επιλογές τους (σελ. 17).

  • Στην Κύπρο καταγράφεται επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό σκεπτικισμού όσον αφορά στους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς (σελ. 18).

  • Οι Κύπριοι απαντούν με το χαμηλότερο (και με διαφορά) ποσοστό σε όλη την ΕΕ στην ερώτηση αν retailers και πάροχοι υπηρεσιών σέβονται τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές (σελ. 22). Το ίδιο ισχύει και για το επίπεδο εμπιστοσύνης για την ασφάλεια προϊόντων (σελ. 26) - σχεδόν το 1/3 των καταναλωτών θεωρεί ότι "σημαντικός αριθμός προϊόντων δεν είναι ασφαλή".

  • Country Summary για την Κύπρο στη σελ. 41.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ 18 Οκτωβρίου και 4 Δεκεμβρίου 2022, τηλεφωνικά σε αντιπροσωπευτικά δείγματα του κοινού ηλικίας 18 ετών και άνω σε καθένα από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ27), σε Ισλανδία και Νορβηγία. Το μέγεθος του δείγματος ήταν 1000 άτομα ανά χώρα, εκτός από το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Κύπρο και την Ισλανδία όπου το μέγεθος του δείγματος ήταν 500 άτομα (σελ. 50).

 

« Πίσω

© 2024 Cyprus Advertisers Association. All rights reserved.