Cyprus Advertisers Association

Σε 14% εκτιμάται η αύξηση στην Digital Διαφήμιση το 2020 στην κυπριακή αγορά

Πάνω από 400 άτομα παρακολούθησαν το event του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Κύπρου

Με συμμετοχή που ξεπέρασε τα 400 άτομα, πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου η online παρουσίαση της έρευνας του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Κύπρου με τίτλο «Το Μερίδιο της Digital Διαφήμισης στην Κυπριακή Αγορά».

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Pulse Market Research για λογαριασμό του συνδέσμου, αφορούσε τη δαπάνη σε digital διαφημίσεις στην Κύπρο το 2019, καθώς και τις εκτιμήσεις για το 2020. Τα ευρήματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 59 εταιρείες,  παρουσίασε ο Παναγιώτης Παναγιώτου, Director, Pulse Market Research.

Στα κύρια ευρήματα της έρευνας συγκαταλέγονται τα εξής:

  • 61% των εταιρειών δήλωσαν ότι η εταιρεία τους προγραμμάτιζε να ξοδέψει σε digital διαφήμιση πάνω από 50000 ευρώ το 2020, έναντι 47% το 2019.

  • Η επένδυση στην digital διαφήμιση αυξήθηκε κατά 14% το 2020, έναντι του 2019.

  • Το μερίδιο της digital διαφήμισης στο σύνολο της διαφημιστικής επένδυσης των ερωτώμενων υπολογίζεται στο 14% για το 2020, έναντι 12% για το 2019.

  • Εταιρείες που ξόδεψαν μέχρι 200000 ευρώ σε διαφήμιση το 2020, δηλώνουν μερίδιο digital διαφήμισης 41% και αύξηση δαπάνης κατά 41% από το 2019 στο 2020. Σε εταιρείες που ξόδεψαν συνολικά μέχρι 300000 ευρώ το μερίδιο της digital διαφήμισης ανέρχεται στο 38% και η αύξηση δαπάνης στο 26%, ενώ σε εταιρείες που δαπανούν μέχρι 1 εκατ. ευρώ, το μερίδιο είναι 25% και η αύξηση δαπάνης 16%.

  • Η κατανομή της digital δαπάνης το 2020 ήταν ως εξής: 71% Media, 22% productions & agency fee και 5% επένδυση σε influencers.

  • Η χρήση ανά είδος της digital διαφήμισης το 2020 είχε ως εξής: 90% των εταιρειών πραγματοποίησαν social media campaigns επενδύοντας το 32% του budget, display campaigns πραγματοποίησε το 86% των εταιρειών ξοδεύοντας 23% του budget, video campaigns υλοποίησαν 71% των εταιρειών (από 61% το 2019) με 9% του budget και 42% των εταιρειών έκαναν influencer marketing επενδύοντας σε αυτό το 4% του budget.

  • Αναφορικά με τα είδη metrics, καταγράφεται από τις εταιρείες χρήση πληθώρας metrics, περίπου 6.5-7 metrics από κάθε ερωτώμενο.

  • Στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κατοχή λογαριασμού ανέρχεται στα εξής: 98% στο facebook, 93% στο instagram, 81% στο youtube. Αναφορικά με τη διαφημιστική τους παρουσία σε social media, καταγράφεται υπερδιπλασιασμός στο instagram στο 90% των συμμετεχόντων το 2020, έναντι 42% σε αντίστοιχη έρευνα το 2016.

  • Το % των διαφημιστικών εκστρατειών των συμμετεχόντων στην έρευνα που δεν είχαν digital media εκτιμάται στο 6%.

  • Το 64% των ερωτώμενων συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες full service, 49% με specialist digital agencies και 46% έχει in house facilities.

Τα αποτελέσματα σχολιάστηκαν από τον Κωνσταντίνο Καμάρα, Co-founder & Chairman Emeritus, IAB Europe και σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με εισηγητές τη Ξένια Ξενοφώντος, Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Εκδοτών Διαδικτύου και Director Corporate Affairs & Sustainability της Digital Tree, τον Αντρέα Παύλου, Director of Digital Services της DeLeMa McCann Cyprus και τη Νατάσα Περδίου, Head of eCommerce, Digital Marketing & Communication, C.A. Papaellinas Group.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Σάββας Κούννος, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΔΚ. 

Ο Κ. Καμάρας επεσήμανε ότι το 14% σαν μερίδιο της ψηφιακής διαφήμισης είναι αντιφατικό σε σχέση με τα διεθνή στοιχεία, είναι όμως εύλογο αν αναλογιστεί κανείς ότι η έρευνα δεν καταγράφει διαφημιζόμενους εκτός της «συντεταγμένης» αγοράς που αγοράζουν απευθείας στις ψηφιακές πλατφόρμες και κοινωνικά δίκτυα. Η εκτίμηση ότι το ποσοστό είναι σαφώς μεγαλύτερο, ενισχύεται από το γεγονός ότι στους μικρότερους διαφημιζόμενους, το ποσοστό της digital διαφήμισης είναι σημαντικά υψηλότερο. Επεσήμανε ότι θεωρεί υψηλό ποσοστό το 5% για το Influencer marketing, και έθεσε τον προβληματισμό κατά πόσο γίνεται με τρόπον που οφελεί το brand και με διαφάνεια απέναντι στον χρήστη. Aναφορικά με τη μικρή υποχώρηση στις native εκστρατείες το 2020, επεσήμανε ότι αυτή είναι συμβατή με τα διεθνή στοιχεία, παράλληλα όμως αξίζει οι εκδότες να εξελίξουν περαιτέρω την πρακτική αυτή γιατί έχει σημαντικό όφελος για πελάτες και εκδότες. Τέλος, στο θέμα των metrics, η κυπριακή αγορά εμφανίζεται πολύ ώριμη και φαίνεται να έχει μια προσέγγιση περισσότερο performance, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο χαμηλό ποσοστό για το viewability στις display καμπάνιες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η Ξένια Ξενοφώντος επεσήμανε ότι από τις παρατηρήσεις των εκδοτών, διαπιστώθηκε πως όντως οι μικροί διαφημιζόμενοι αύξησαν το 2020 την επένδυσή τους στην digital διαφήμιση, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις κρατήθηκαν σε περίπου τα ίδια επίπεδα. Όμως, η όποια αύξηση από πλευράς εσόδων δεν αντιστοιχούσε στην τεράστια αύξηση του inventory των εκδοτών, κάτι που παρατηρήθηκε παγκοσμίως στο χώρο του publishing. Επεσήμανε ότι σημαντικό πλεονέκτημα στη χρήση των τοπικών digital ΜΜΕ, είναι ανάμεσα σε άλλα η εμπιστοσύνη των αναγνωστών, η σύνδεση του προιόντος με ένα υψηλού επιπέδου brand καθώς επίσης και το brand safety. Ερωτηθείσα για το viewability σαν metric, επεσήμανε ότι είναι ζητούμενο κατά βάση από διεθνή brands, και ότι οι εκδότες βελτιστοποιούν τεχνολογικά τις ιστοσελίδες τους ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο συγκεκριμένο KPI. Τέλος, κατέληξε ότι μια ολιστική στρατηγική μάρκετιγκ του πελάτη, με συμμετοχή του στα τοπικά online media και σε άλλα κανάλια επικοινωνίας, μπορεί να αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στο θέμα του viewability ο Ανδρέας Παύλου ανέφερε ότι η μη εκτενής χρήση του έχει να κάνει και με την τιμολογιακή προσέγγιση στην κυπριακή αγορά και θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα αγοράς και με βάση τα viewable impressions. Παράλληλα επεσήμανε ότι οι αξιολογήσεις των εκστρατειών βασίζονται κυρίως σε performance metrics παρά σε impressions. Όσον αφορά στους influencers, θεωρεί ότι παραμένουν εργαλείο στο οπλοστάσιο της επικοινωνίας με ζητούμενο την όσο πιο φυσική ανάδειξη του brand από πλευράς τους παρά μια επιφανειακή προσέγγιση. Το πόσο σημαντικό είναι το influencer marketing έχει να κάνει κυρίως με το προϊόν και το είδος της επικοινωνίας παρά με μια γενικότερη προσέγγιση αυτής της τακτικής marketing. Στο θέμα των social media campaigns και το γεγονός ότι αποτελούν με διαφορά το πρώτο είδος digital διαφήμισης και διαφημιστικής απορρόφησης, επεσήμανε ότι για πολλές επιχειρήσεις αποτελούν επιπλέον και σημείο πώλησης με αρκετά δυναμικές επιλογές στο θέμα στόχευσης. Τέλος, ως σημαντικό πλεονέκτημα των τοπικών digital ΜΜΕ, κατέγραψε εκτός από δημιουργία impact σε σύντομο χρονικό διάστημα με non-standard placements και τη δυνατότητα να δώσουν φόρουμ απάντησης και τοποθέτησης σε ένα brand.

Η Νατάσα Περδίου επεσήμανε ότι η δημιουργικότητα έχει μεγάλη σημασία για τα performance metrics γιατί χρειάζεται δημιουργικότητα για να τραβήξεις την προσοχή και να ενθαρρύνεις συγκεκριμένη συμπεριφορά από τον καταναλωτή. Όσον αφορά στον πρωταρχικό ρόλο των social media campaigns, τον θεωρεί εύλογο γιατί αποτελούν το μοναδικό μέσο όπου μια επιχείρηση μπορεί να πετύχει αμφίδρομη επικοινωνία με τους χρήστες και να προωθεί σταθερά φρέσκο και αυθεντικό περιεχόμενο. Τέλος, όσον αφορά στη σημασία των διεθνών πλατφόρμων που λειτουργούν εν είδει δημοπρασίας (όπως Google), επεσήμανε ότι επιτρέπουν την ουσιαστική αξιοποίηση των data, δυνατότητα remarketing κλπ., κάτι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους marketers.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Σάββας Κούννος, Αντιπρόεδρος του ΣΔΚ, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τις ερωτήσεις και τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση κι επεσήμανε ότι ο Σύνδεσμος θα λάβει υπόψη τις εισηγήσεις και τα ερωτήματά τους σε επανάληψη της έρευνας.

© 2024 Cyprus Advertisers Association. All rights reserved.