Cyprus Advertisers Association

Κωνσταντίνος Ανανιάδης: Οι καταναλωτές «αγοράζουν» εμπειρίες μέσω των προϊόντων

Φεβρουαρίου 1, 2024

News Item Image

 

  • Βασική πρόκληση για brands και brand owners είναι η διαχείριση των ιδιαίτερα ασταθών και απρόβλεπτων πολλές φορές συνθηκών που διαμορφώνουν την αγορά. Από το 2020 που ξέσπασε η πανδημία και ύστερα, μία σειρά από γεγονότα όπως ο πληθωρισμός, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα κ.α, επέφεραν καθοριστικές αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, με αποτέλεσμα οι εταιρείες αλλά και οι marketers να προσαρμόζουν διαρκώς τις στρατηγικές τους. Για παράδειγμα η ψηφιοποίηση λειτουργιών και υπηρεσιών είναι μία από τις μεγαλύτερες αναγκαιότητες αλλά και προκλήσεις.

  • Η καθημερινότητα ενός σύγχρονου marketer περιλαμβάνει την διαχείριση πολλών ζητημάτων που σχετίζονται τόσο με το εξωτερικό όσο και με την εσωτερική αγορά. Ο έντονος ανταγωνισμός, τον κρατάει πάντα σε εγρήγορση ώστε να καταφέρνει να προβάλει την εταιρεία και τα προϊόντα της με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο μέσα από καινοτόμες επικοινωνίες. Βασική πτυχή της καθημερινότητας είναι και η διαρκής ενημέρωση για τις τάσεις της αγοράς αλλά και τα θέλω των αγοραστών. Είναι πλέον γεγονός ότι μετά την πανδημία αλλά και εν μέσω πολέμων, οι καταναλωτές συμπεριφέρονται διαφορετικά και πάντα με γνώμονα την προτεραιότητα των αναγκών τους. Τέλος, απαραίτητο συστατικό της καθημερινότητας είναι η ορθή διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως ένα από τα βασικά εργαλεία επικοινωνίας.

  •  Οι προτεραιότητες του καταναλωτή σήμερα είναι:

o  Αναζητούν την εμπειρία. Πρωτίστως «αγοράζουν» εμπειρίες μέσω των προϊόντων.
o  Θέτουν ως προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια για τους οικείους τους.
o  Επιδιώκουν να επιλέγουν προϊόντα και υπηρεσίες που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
o  Υποστηρίζουν εταιρείες που έχουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους τον άνθρωπο και την κοινωνία.

  • Το νέο marketing trend που είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε σήμερα είναι το AI και οι αλλαγές που θα φέρει στην καθημερινότητα του κάθε επαγγελματία! Η συνειδητοποίηση ότι το AI μπορεί να είναι πιο μπροστά από την εποχή, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες και απορίες… Πέραν όμως από το AI, οι νέες τάσεις αφορούν στην πράσινη και στην sustainable ανάπτυξη καθώς και στις ESG πρακτικές.

  • Η επαγγελματική μου φιλοσοφία συνοψίζεται στη φράση Καινοτομία, αξιοποίηση δεδομένων και συνεχής προσαρμογή για τη δημιουργία συναρπαστικών και μοναδικών εμπειριών στους πελάτες. 

  • Οι δεξιότητες που πρέπει να έχει ο επαγγελματίας του αύριο είναι:

o  Η αποτελεσματική επικοινωνία. Το κλειδί βρίσκεται στην απλότητα των μηνυμάτων.
o  Η δυνατότητα για διαρκή ανάλυση των δεδομένων και η λήψη αποφάσεων βάσει αυτών.
o  Η δημιουργικότητα ώστε να μπορεί να σκέφτεται out of the box.
o  Η αποφασιστικότητα στη λύση προβλημάτων.
o  Η δυνατότητα ουσιαστικής συνεργασίας με τα εμπλεκόμενα τμήματα.

  • Η μεγαλύτερη πρόκληση όσον αφορά στο ψηφιακό οικοσύστημα σήμερα είναι η συνέπεια στην επικοινωνία ώστε οι επισκέπτες να λαμβάνουν το ίδιο μήνυμα για την εταιρεία από όλα τα touchpoints.

  • Αυτό που χρειάζονται σήμερα οι διαφημιζόμενοι από τα agencies, είναι:

o  Γνώση της αγοράς. Να γνωρίζουν καλά την αγορά και τις τάσεις της. Να ενημερώνονται διαρκώς.
o  Δημιουργικότητα. Το απαραίτητο στοιχείο για τη δημιουργία μίας out of the box επικοινωνίας.
o  Αμεσότητα. Η δυνατότητα για άμεση ανταπόκριση στις προκλήσεις της αγοράς συμβάλει στην επιτυχία κάθε συνεργασίας.
o  Αποτελεσματικότητα. Ο συνδυασμός δημιουργικότητας και αποτελεσμάτων είναι πλέον το ζητούμενο. Καθώς όλα μετριούνται.

 

Βιογραφικό:

Ο Κωνσταντίνος Ανανιάδης τελείωσε τη φοίτησή του στην Ελληνογαλλική Σχολή Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε στο American College of Greece (Deree), αποκτώντας BA στο Marketing Management. Ξεκίνησε την καριέρα του στα τμήματα marketing και επικοινωνίας εταιρειών internet αλλά και media. Στον χώρο του αυτοκινήτου, ξεκίνησε ως product manager στην Daewoo και εν συνεχεία υλοποίησε το rebranding σε Chevrolet ως Marketing Manager. Το επόμενο επαγγελματικό του βήμα ήταν στις εταιρείες Hyundai / Aston Martin όπου εργάστηκε ως Marketing Manager.

Τα τελευταία 5 χρόνια είναι Marketing Manager στην Unicars, έχοντας να διαχειριστεί τα brands του ομίλου Volkswagen.
 

« Πίσω

© 2024 Cyprus Advertisers Association. All rights reserved.